Kuchnia

Kuchnia - wytrawnie

Zapiekana cukinia z mięsem mielonym, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

300 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
3 cukinie
5 średniej wielkości pieczarki
1 cebula
Kiść pomidorków koktajlowych
Papryka chili
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
1 jajko
Bułka tarta
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz, ostra papryka

Wykonanie:

Umytą cukinię, przepołowić na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ. Skropić łyżką oliwy
z oliwek oraz posypać solą i pieprzem, odstawić.
Przygotować mięso mielone dodając do niego podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą, czosnek i pozostałe przyprawy. Oczyszczone, umyte pieczarki pokroić na plastry.
Posolić i podsmażyć je na maśle do lekkiego zrumienienia.
Przygotowanym wcześniej farszem napełnić cukinie i ułożyć w wysmarowanej oliwą blaszce.
Na każdej cukinii położyć zrumienione pieczarki i cieniutkie plasterki papryczki chili.
Pozostałe pieczarki oraz kiść pomidorków koktajlowych układamy obok cukinii.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation