Kuchnia

Ciastka, ciasteczka i inne słodkości

Ciastka z m&m’s

Składniki:
[na ok. 18 dużych ciastek]

1 szklanka masła (225 g)
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka, roztrzepane
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli (może być mniej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka m&m's (można dać pół na pół czekoladowe i z orzeszkami)


Masło utrzeć z cukrami na puszystą i lekką masę. Miksując dodać jajka i wanilię. Przesiać mąkę i sól i dodawać po łyżce do masy maślanej, miksując. Wmieszać ok. 2/3 szklanki m&m'sów. Ciasto schłodzić w lodówce. Łyżeczką nabierać masę ciasteczkową i rękami oprószonymi mąką (ciasto jest trochę lepiące) formować nieduże kulki (mniejsze od orzecha włoskiego). Układać na blasze posmarowanej masłem w sporych odstepach, bo ciastka w trakcie piecenia trochę rozpływają się na boki. Powciskać po kilka cukierków w ciastka leciutko je spłaszczając.
Piec 10-15 minut w 180ºC. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation