Kuchnia

Ciastka, ciasteczka i inne słodkości

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Składniki (ciastka, ok. 20):
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 czubate łyżki dobrego kakao
- 1 kostka schłodzonego masła
- 4 żółtka

Składniki (masa):
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka tłustego mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
- opcjonalnie można dodać 1 łyżkę rumu, dla przełamania smaku kokosowego

Sposób przygotowania:

1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i kakao.
2. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z mąką, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
3. Zrobione ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
4. Wiórki kokosowe wraz z mlekiem i cukrem gotujemy w garnku przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje.
5. Żelatynę zalewamy łyżeczką zimnej wody, aby napęczniała, a następnie rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku i mieszamy z masą kokosową.
6. Całość studzimy, a następnie schładzamy. Gotowa masa powinna być gęsta, ale nie powinna się kruszyć.
7. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, a następnie wykrawamy z niego ciasteczka (ważne, żeby liczba ciasteczek danego kształtu była parzysta).
8. Ciastka układamy na wyłożonej papierem blasze.
9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 10 minut.
10. Na ostudzone ciasteczka nakładamy łyżeczkę schłodzonego nadzienia i przyciskamy drugim ciasteczkiem tak, aby masa równomiernie się rozłożyła. 11. Możemy jeść od razu albo odstawić ciasteczka na kilka godzin, będą bardziej miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation