Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

mniam

Kaczka pieczona według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji

Magda Gessler zaleca namoczenie kaczki w solance - takiej jak do kiszonych ogórków (ok. 2 łyżek soli na litr wody). Zamarynowaną tuszkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Przed pieczeniem nacieramy kaczkę majerankiem i pieprzem. Nie należy żałować przypraw, które wcieramy w mięso (z zewnątrz i w środku), a nie tylko je posypujemy. "Wymasowana" i natarta przyprawami kaczka będzie miękka i soczysta.

Żeby kaczka była bardziej soczysta, warto napełnić ją farszem z pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych jabłek - również obficie doprawionych majerankiem (po nafaszerowaniu ptaka trzeba zszyć nitką lub metalowymi wykałaczkami).

Największa trudność w pieczeniu kaczki polega na tym, by piec ją odpowiednio długo - nie za długo i nie za krótko. Magda Gessler nie podała dokładnego czasu pieczenia kaczki, ponieważ zależy on od wielkości tuszki. Generalnie pieczenie kaczki wymaga od nas dużo uwagi i pewnego doświadczenia w kuchni. Temperaturę musimy dostosować do tego, co dzieje się w piekarniku, często polewać kaczkę wytworzonym sosem, a pod koniec pieczenia sprawdzać ostrym nożem, czy mięso jest miękkie i nie wypływa z niego różowy sok. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości - wynosi od 1,5 do nawet trzech godzin.

Jeśli pieczesz kaczkę pierwszy raz i potrzebujesz bardziej szczegółowej instrukcji, spróbuj zrobić to w następujący sposób. Umieszczoną w brytfannie kaczkę włóż do piekarnika nagrzanego do 170-190 st. C. Stopniowo zwiększaj temperaturę aż do 220 st. C. Gdy kaczka się zrumieni, a tłuszcz wytopi, zmniejsz temperaturę do 180 st. C i przykryj naczynie. Piecz do czasu, aż mięso będzie miekkie. Przez cały czas pieczenia co dziesięć minut polewaj mięso wytworzonym sosem. Pół godziny przed wyjęciem dołóż do brytfanki jeszcze trochę jabłek z majerankiem i posmaruj kaczkę wodą z solą, żeby skórka była bardziej chrupka.


http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/kaczka-pieczona-wedlug-przepisu-z-kuchennych-rewolucji-magdy-gessler-w-gnieznie,17_47613.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation