Kuchnia

bez pieczenia

2 smaki » Sernik z białą czekoladą, bez pieczenia

Składniki:
250 g sera twarogowego
125 g serka kremowego typu Philadelphia
5 łyżek cukru pudru (sernik wychodzi dość słodki, więc można użyć mniej cukru)
2 tabliczki białej czekolady
20 herbatników szkolnych
6 łyżek mleka
truskawki / maliny / jagody itp


Czekoladę połam i włóż do miski. Miskę ustaw na garnku z wrzącą wodą tak, by dno miski nie dotykało do wody. Co jakiś czas mieszaj czekoladę, aż cała się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Jeśli chcesz, obejrzyj film jak bezpiecznie rozpuścić czekoladę.

Sery zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj roztopioną czekoladę i znów chwilę miksuj na małych obrotach.

Przygotuj formę wielkości kartki A4. Do miseczki nalej mleko i zanurzaj w nim na krótko herbatniki, a następnie układaj je w formie. Na herbatnikach rozłóż masę serową. W masę powtykaj owoce (większe pokrój). Przykryj folią spożywczą tak, by nie dotykała do sera i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Sernik najlepszy jest na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation