Kuchnia

bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia

Na porcję*:
· 12 podłużnych biszkoptów
· 3 duże jabłka (około 800g)
· 2 kisiele (u mnie truskawkowe bez cukru)
· 6 tabletek stevii
· cynamon

* u mnie pół okrągłej blaszki o średnicy 23cm

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce. Gotujemy w garnku na małym ogniu przez około 30 minut. W miseczce rozpuszczamy kisiele w 150 ml wody, po czym dodajemy do jabłek wraz ze słodzikiem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy cynamonem. Chwilę studzimy. Blaszkę wykładamy biszkoptami, na nie wylewamy masę jabłkową, wierzch posypujemy pozostałymi (potłuczonymi) biszkoptami. Całość wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po wyciągnięciu można posypać świeżo startym cynamonem.
Miałam obawy co do konsystencji ciasta, ale wyszło bardzo stabilne, a i smakowało nadspodziewanie dobrze :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation