Kuchnia

bez pieczenia

KUCHNIA PEŁNA MAGII ...: Trufle francuskie-czekoladowe bez pieczenia

Trufle francuskie-czekoladowe bez pieczenia

2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2/3 szkl. mleka
10 dag masła
1 żółtko
1 łyżka kakao
50 ml spirytusu (dałam troszkę więcej - do smaku J)
esencja rumowa (nie dałam)
do obtaczania: kakao, zmielone orzechy laskowe, włoskie lub migdały, wiórki kokosowe, prażone ziarno sezamu

Mleko zagotować z cukrem, odstawić do ostygnięcia. Mąkę uprażyć na suchej patelni na małym ogniu, mieszać starannie przez cały czas. Kiedy zbrązowieje lekko (należy uważać aby jej nie przypalić!!), zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć z żółtkiem i nie przerywając ucierania, dodawać porcjami mąkę, mleko, kakao, aromat i spirytus. Kiedy wszystkie składniki się połączą, urywać kawałki masy, toczyć z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć potem w kakao wymieszanym ze zmielonymi orzechami lub samych: wiórkach kokosowych, kakao, orzechach. Ułożyć na talerzu, tacy i wstawić do lodówki. Można je przechowywać w lodówce przez nawet tydzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation