Święta i uroczystości
Boże Narodzenie DANIA i POTRAWY
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
Kolejna potrawa wigilijna. Można powiedzieć, że są to klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, ale każdy robi je na swój sposób, więc i ja pokażę swój :) Moja mama kapustę gotuje i miesza z grzybami, ja jeszcze cały farsz razem przesmażam. Tak samo ciasto jest tez po mojemu.
Potrzebujemy:
Na farsz:
1 kg kapusty kiszonej
1 duża garść grzybów suszonych ( kapelusze i ogonki)
3 ziarna jałowca
1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki masła roślinnego, lub oleju
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 małe cebule
Na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g masła roślinnego rozpuszczonego (bardzo ciepłego)
kilka łyżek ciepłej wody
Kapustę płuczemy na zmianę w zimnej i ciepłej wodzie kilka razy. Następnie w dużym garnku zalewamy kapustę zimną wodą, lekko solimy a następnie gotujemy około 1 godziny.
Grzyby namaczamy ok 1/2 godziny w zimnej wodzie, następnie wodę wylewamy, zalewamy świeżą wodą, wrzucamy owoce jałowca, pieprz i rozmaryn i gotujemy około 1 godziny pod przykryciem.
Ugotowaną kapustę odcedzamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, lub olej, przesmażamy cebulkę pokrojoną na półplasterki na złoto. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody i kroimy na drobne kawałki, następnie przesmażamy je razem z cebulką.
Na dużej patelni łączymy ugotowaną kapustę z cebulką z grzybami i tłuszczem ze smażenia, podlewamy wodą z gotowania grzybów razem z przyprawami i przesmażamy przyprawiając do smaku solą.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Robimy dołeczek i wlewamy bardzo ciepłe masło i kilka łyżek ciepłej wody. Zagniatamy elastyczne miękkie ciasto w razie potrzeby dolewając odrobinę wody, lub podsypując mąką.
Gotowe ciasto wkładamy pod odwróconą do góry dnem miskę na około 1/2 godziny, aby odpoczęło.
Odrywamy po garści ciasta i wałkujemy je podsypując mąką na bardzo cienkie placki, następnie szklanką wykrawamy pierożki, nakładamy farsz i zaklejamy mocno boki.
Uformowane pierożki do czasu gotowania zostawiamy przykryte ściereczką.
Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Podajemy okraszone cebulką.
Na zdjęciach: pierożki podsmażane na oleju i okraszone cebulką.
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