Kuchnia

DUKAN

Makowiec Dietetyczny - Dukan

Polecam wszystkim dbającym o linię Dietetyczny makowiec, to świetne urozmaicenie w święta, gdy na stołach leżą ciężkie i cukrowe, mączne ciasta.
Osobom na diecie Dukana proponuję makowiec na 3 fazę, choć wiem, że go robicie w każde święta, niezależnie od fazy.
Masa makowa:
150-200g maku
słodzik najlepiej w proszku
1-1,5 łyżki jogurtu naturalnego
woda 150-250 ml (ile maku tyle wody lub więcej)
żurawina suszona pokrojona
opcjonalnie aromat np do makowca jakiś i/lub cytrynowy (odrobinka)
Mak ugotować (ok. 10-15 min).
Odcedzić, odstawić o odcieknięcia i ostudzenia.
Zmielić 2 razy.
Do zmielonego maku dodać resztę składników i wymieszać bardzo dokładnie.
Wyłożyć ostudzoną masę na biszkopt i zawinąć.
Polukrować.
Biszkopt do makowca:
3 jajka
3 łyżki otrębów NIE mielonych (2 o + 1 p)
1 łyżka skrobi (użyłam kukurydzianej, ale jeśli nie mamy może być zwykły budyń)
1 łyżka mleka w proszku
kostka twarogu odciśniętego
2 łyżki jogurtu naturalnego
słodzik
aromat np do makowca lub inny/bez aromatu
opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja zazwyczaj nie daję)
Zmiksować wszystkie składniki prócz białek, które ubić i na końcu wymieszać z masą.
Wylać masę na największą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 20-25 min w 160 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika zawinąć w wilgotną ściereczkę i odstawić do ostygnięcia.
Lukier składniki na oko
słodzik w proszku
mleko w proszku
mleko w płynie/woda
aromat np cytrynowy
Wymieszać suche składniki i dodać na 1 łyżkę mleka w proszku 1 łyżkę płynu, rozetrzeć na gładką, niezbyt gęstą masę.
Dodać aromat i rozsmarować lukier na roladzie.
Odstawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation