Kuchnia

ciasteczka, babeczki, bułeczki

Just My Delicious

Fistaszki, czyli Ciasteczka z Masła Orzechowego

Składniki na fistaszki:
1 słoik masła orzechowego
1 szkl cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Cukier zblenduj na drobniejszy przez kilka sekund na najwyższych obrotach. Składniki połącz ze sobą na jednolitą masę, z której formuj kulki, następnie każdą z nich spłaszcz lekko na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przy pomocy widelca odbij na ich wierzchu wzór pasków lub kraty. Piecz w 180C przez ok 10 minut.

Sugestie: Po 8 minutach sprawdź, czy ciasteczka wymagają dalszego pieczenia. Jeżeli chcesz, aby w ciasteczkach wyczuwalne były drobinki orzechów, użyj masła orzechowego z ich kawałkami. Ciasteczka najlepiej jest przyrządzić używając domowego masła orzechowego! Jeżeli chcesz, możesz użyć od razu cukru pudru zamiast blendować zwykły lub użyć tradycyjnego, co spowoduje, że ciasteczka będą jeszcze bardziej karmelowe i ciągnące!

Wersja light: Zjedz ich mniej niż zwykle :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation