Kuchnia

słodkości bez pieczenia, desery

Just My Delicious: Arbuz - Owocowe Galaretki


Składniki na przygotowanie arbuzowych galaretek:
1 galaretka wiśniowa
kilka limonek
ziarenka czarnuszki
Galaretkę rozpuść w połowie ilości zalecanej wody postępując zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Limonki sparz, wyszoruj pod bieżącą wodą, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż dokładnie ich wnętrze, a następnie przepłucz ponownie i wlej do środka galaretkę. Zalane połówki limonek ostrożnie włóż do lodówki, aby stężały.
Gdy galaretka stężeje każdą połówkę przekrój wzdłuż na pół i przed podaniem wetknij w nie po kilka ziarenek czarnuszki.



Sugestie: Galaretka nie musi być wiśniowa, ale wydawało mi się, że taka ma najbardziej intensywnie czerwony kolor :) Możesz też zrobić inne wersje wykorzystując np. wydrążone pomarańcze lub cytryny!

Pytanie: Jak zrobić domową galaretkę?
Odpowiedź: To proste. Ulubiony syrop lub dowolny sok wymieszaj dokładnie z żelatyną (na jej opakowaniu będzie podana informacja ile należy jej użyć na litr płynu). Pozostaw do stężenia i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation