Kuchnia

Przepisy

Lazurowy bakłażan



Składniki:



1 bakłażan
1 średniej wielkości cebula
2 pomidory
liście świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz
pieprz cayenne
2 ząbki czosnku
ser pleśniowy niebieski


Sposób przygotowania:


Bakłażana płuczemy, kroimy w plastry grubości 1 - 1 ½ cm, solimy i pozostawiamy na sitku przez około dwie godziny. Następnie osuszamy i obsmażamy z obu stron. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę pomidora i drobno posiekaną cebulę, cały czas mieszając, aby farsz się nie przypalił. Po około 10 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem cayene. Podsmażonego bakłażana układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 150°C przez około pięć minut. Następnie otwieramy piekarnik i na każdy plaster bakłażana nakładamy farsz posypany startym serem pleśniowym. Zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przystawkę podajemy posypaną świeżo zmielonym pieprzem i udekorowaną liściem świeżej bazylii.

http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-marcina-szostaka-sezon-5-warszawa,102934.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation