Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Świąteczny wieniec
Składniki na masę morelową:
1 szklanka suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
miód lub cukier do smaku
Przygotowanie:
1. Suszone morele zalewamy szklanka soku z jabłek i dusimy na średnim ogniu około 15 -20 min. Do momentu aż wchłoną cały sok.
2. Dodajemy do smaku miodu lub cukru i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy.
3. Odkładamy do wystudzenia
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży lub paczka 7 g suszonych
1 szklanka ciepłej wody
6 łyżek cukru
4 szklanki ciepłej mąki typ 500 (miskę z mąką ustawić na kaloryferze) -można pominąć też wyjdzie.
3 jajka
1 łyżeczka soli
migdały w płatkach do dekoracji
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Przygotować rozczyn mieszając ze sobą drożdże, letnią wodę, 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mąki. Odstawić na 10 min.
2. Do rozczynu dodać pozostały cukier i 2 jajka. Wszystko mieszamy trzepaczką lub mikserem ok 1 min.
3. Dodajemy pozostałą mąkę i sól. Ugniatamy ciasto ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Można podsypać mąką jednak nie dodawaj jej zbyt dużo bo ciasto zrobi się twarde.
4. Ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok 20 min.
5. Po 20 min uderz pięścią w ciasto. Stolnice podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok 25 x 45 cm.
6. Na tak przygotowane ciasto wyłóż masę morelową, posyp ją dodatkowo płatkami migdałów.
7. Ciasto zwijaj w rulon wzdłuż dłuższego boku. Uformuj pierścień, mocno łącząc brzegi.
8. Przełóż wieniec na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Ostrym nożem ponacinaj ciasto co 2 cm do 1/3 głębokości. Przykryj wilgotnym, bawełnianym ręczniczkiem i odstaw na 45 min w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
10. Kiedy ciasto wyrośnie (podwoi swoja objętość ) posmaruj je rozbełtanym jajkiem, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na około 30 min z funkcją grzania góra-dół. Do momentu aż będzie miało ładny złoty kolor. Możesz sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Jeżeli nie to zostaw je trochę dłużej w piekarniku a jeżeli tak to wyjmij i wystudź.
11. Podawaj posypane cukrem pudrem.
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