Kuchnia

przetwory

Składniki:
dynia (moja była średniej wielkości - otrzymałam 6 słoików półlitrowych)
1 szklanka octu 10%
goździki około 15-16 szt
ziele angielskie 5 ziaren
10-15 czubatych łyżek cukru (dynia musi być słodko-kwaśna - ja dałam 15)
5-6 szklanek wody (w zależności od tego, czy lubimy bardziej lub mniej kwaśną)
sól

Przygotowanie:
Dynię pokroić na kawałki,wydrążyć miąższ, obrać i pokroić w kostkę dowolnej wielkości.
Zagotować wodę w dużym garnku, lekko osolić.
Do gotującej wody włożyć pokrojoną dynię, zagotować i natychmiast (!) wyjąć łyżką cedzakową.
Przygotować zalewę z wody, cukru, octu, ziela i goździków (dodałam jeszcze od siebie pół łyżeczki soli).
Gorącą dynię ułożyć w słoikach,zalać gorącą zalewą (w każdym słoiczku powinien się znaleźć goździk).
Zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem, dobrze przykryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (nie pasteryzować!).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation