Przepis na suszone pomidory i przepisy z suszonymi pomidorami
http://www.sprawdzoneprzepisyna.pl/suszone-pomidory/
Suszone pomidory – składniki:
10 kg pomidorów – najlepsze odmiany to mięsiste np. roma (rzymskie), ale można wykorzystać każdą inną
przyprawy i dodatki – rozmaryn, tymianek, oliwa z oliwek oraz kapary, cebula, czosnek, feta, ocet.
Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na połówki wzdłuż, wycinamy szypułkę, wybieramy gniazdo nasienne. Połówki układamy na ruszcie wyłożonym paskami papieru do pieczenia tak, by można było ułożyć kilka takich rusztów i był zapewniony obieg ciepłego powietrza. Na czterech rusztach można ułożyć około 10-12 kilogramów pomidorów. Suszenie pomidorów trwa od kilku godzin do kilku dni. Wszystko zależy od piekarnika – jeśli mamy termoobieg to przy temperaturze 45-60 stopni Celsjusza proces trwa kilka godzin, w przypadku piecyków gazowych nastawiamy niską temperaturę i suszymy. Można suszyć etapami – nagrzewać piekarnik na kilka godzin i potem dosuszać bez podgrzewania, na słońcu pomidory suszy się 4-5 dni.
Suszenie pomidorów trwa do czasu, aż warzywa zmniejszą swoją objętość, skórka elegancko się zeschnie, ale nie zbrązowieje. Efekt końcowy suszenia widać na zdjęciach.
Pomidory przechowujemy w słoikach – pasteryzowanie można zrobić na dwa sposoby – pomidory zalewamy ciepłą, ale niegorącą oliwą, słoiki zakręcamy i odwracamy. Dodatkowo warto aromatyzować pomidory dodając cebulę, czosnek, kapary oraz ser feta. Drugi rodzaj pasteryzacji, to klasyczna pasteryzacja – zalewamy pomidory zimną oliwą z oliwek i gotujemy słoiki jak weki.
Pomidory gotowe są do spożycia praktycznie po kilkunastu godzinach, a przechowywać je można bardzo długo. Suszone pomidory są tak pyszne, że na pewno szybko znikną ze słoików!
Zamiast oliwą pomidory można zalać mieszaniną oleju roślinnego z oliwą w proporcji takiej, by było minimum porcja oliwy na trzy porcje oleju. Przed zalaniem pomidory można skropić odrobiną octu., takie pomidory marynujemy z czosnkiem i cebulą.
A co robimy z pozostałościami – gotujemy na wolnym ogniu, uprzednio miksując na sos pomidorowy. Gorący sos wlewamy do słoika, który odkładamy wieczkiem do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia.
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