Kuchnia

przetwory

Ogórki z curry najlepiej robić w małych słoikach, np. po dżemie, marmoladzie czy majonezie. Aby przygotować ok. 10-12 takich słoików pełnych przetworów z ogórków potrzebujemy następujących składników: 2 kg średniej wielkieści ogórków gruntowych 3 średnie cebule liście selera (tyle, ile mamy słoików) pół łyżki soli Do wykonania zalewy na ogórki z curry potrzebujemy: 1 litr wody szkalnkę octu szklankę cukru 1 opakowanie przyprawy curry Ogórki obieramy i kroimy do dużej miski na cienkie plasterki - łatwo i szybko zrobimy to na tarce, która ma ostrza do krojenia. Solimy. Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Do garnka dajemy składniki zalewy i gotujemy. Zagotowaną zalewę zdejmujemy z ognia. Do każdego słoika dajemy plasterek cebuli i liść selera. Wkładamy ogórki - dużo i mocno ubijamy w słoikach. Wlewamy do słoików gorącą zalewę, zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy w dużym garnku przez 5 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation