Kuchnia

Z SZYNKOWARU

Polędwica drobiowa z pieczarkami

Zapraszamy:

*Polędwica drobiowa z pieczarkami*

pierś kurczaka - 70 dag
pieczarki - 10 dag
masło - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
przyprawa Natura John - 2 łyżeczki
bazylia suszona - 1 łyżeczka
liść laurowy - 2 lub 3 sztuki
przepis na domową wędlinę

50 dag mięsa kroimy w niezbyt małą kostkę. Pozostałe 20 dag mielimy lub drobno siekamy. Pieczarki kroimy w połowy talarków (jeśli mamy duże grzyby) i obsmażamy na maśle. Grzybów nie można przesmażyć bo będą za suche. Musimy jedynie wypuścić z nich trochę aromatu. Podsmażone grzyby mieszamy z krojonym i mielonym mięsem. Doprawiamy całość solą i przyprawami. Przyprawa "John" zawierała m.in. suszoną cebulę, paprykę i curry.

przepis na domową wędlinę

Masę wkładamy do szynkowaru, na wierzch układamy 2 lub 3 listki liścia laurowego. Nakładamy praskę, którą dociskamy sprężyną. Tak przygotowany szynkowar odkładamy do lodówki na dwie godziny by mięso przesiąknęło aromatem przypraw. Zdjęcia i opis urządzenia znajdziecie w poprzednim wpisie Mielonka z szynki - zapraszamy.

przepis na domową wędlinę

Szynkowar wkładamy do garnka na przygotowaną podkładkę. Może to być ściereczka - chodzi o to by urządzenie nie leżało bezpośrednio na dnia garnka. Zalewamy garnek wodą pod rant szynkowara powyżej poziomu mięsa. Gotujemy wodę do temperatury 80 stopni Celcjusza i w takiej parzymy polędwicę około 60 minut pilnując by temperatura się nie zmieniała. Nie jest to skomplikowane gdy mamy odpowiedni do takich działań termometr.

przepis na domową wędlinę

Zaparzoną wędliny szybko chłodzimy wkładając szynkowar do zimnej wody i odkładamy do lodówki na 12 godzin by polędwica sobie odpoczęła. Wyjęcie produktu z szynkowara nie nastręcza kłopotów. Polędwica wyskoczyła nam na talerz nawet bez polania odwróconego dnem do góry szynkowara wrzątkiem.

przepis na domową wędlinę

Nie przegapcie kolejnych przepisów na domową wędlinę. Zapiszcie się więc na newsletter lub polubcie nasza stronę na Facebook'u.

Przepisy przygotowywane w szynkowarze "Singiel" znajdziecie także w naszej sekcji "Wędliny z szynkowara", która się na naszym blogu pojawiła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation