Kuchnia

Kulinaria

Ekspresowa zupa szczawiowa


5 dużych garści świeżego szczawiu
4 ziemniaki średniej wielkości
pęczek koperku
2 – 3 gałązki świeżego lubczyku (dowolnie)
1/2 l bulionu warzywnego
kubeczek śmietany kwaśnej 12%
2 jajka
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ziemniaki i chwilę je przesmażamy mieszając.
Wlewamy bulion i dusimy w nim ziemniaki do miękkości.
Szczaw, koper i lubczyk myjemy, pozbawiamy twardych łodyg i drobno siekamy. Dodajemy do zupy, zagotowujemy, a następnie całość miksujemy blenderem na krem.
Garnek stawiamy z powrotem na gaz, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.
Do gotującej się zupy wbijamy całe jajka i energicznie mieszając rozprowadzamy je w zupie.
Gdy jajka się zetną zupa jest gotowa do jedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation