Kuchnia

Kulinaria

Zupa meksykańska

Składniki na spory garnek:
1 kg mięsa mielonego
2 marchewki
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 papryki (zielona i czerwona)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
przecier pomidorowy (średni słoiczek)
zioła prowansalskie
sól, pieprz, chili
1-1,5 łyżki mąki (opcjonalnie)
1-2 kostki rosołwe (opcjonalnie)


Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso do momentu zbicia w grudki (ja lubię b. mocno podsmażone). Mięso wrzucamy do dużego garnka.

Na patelni podsmażamy przeciśnięty czosnek, cebule pokrojone w kostkę oraz papryki - również wrzucamy do garnka.

Wszystko zalewamy rosołem (lub wodą z dodatkiem 1-2 kostek rosołowych). Dodajemy odsączone kukurydzę i fasolę oraz marchewki pokrojone w talarki. Dodajemy przecier i gotujemy ok. 30 minut.
Przyprawiamy do smaku. Można na koniec zagęścić mąką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation