Kuchnia

DANIA RYBNE

W głębokim talerzu ubiliśmy dwa żółtka z solą i pieprzem. Na płytkim talerzu zmieszaliśmy szklankę suchych płatków ziemniacznych* z odrobiną posiekanych listków tymianku.
Filet wykrojony z halibuta zanurzyliśmy jedną stroną w żółtkach następnie w płatkach ziemniacznych, uważając by jajko nie dostało się na boki ryby. Można poklepać halibuta po przyjacielsku by płatki lepiej przywarły. Ja się nie odważyłem. Powtarzamy czynność tyle razy ile mamy kawałków ryby.
Odkładamy częścią panierowaną do dołu.
Potem co robimy?
Rozgrzewamy olej na dużej patelni układając halibuta... ...cześcią panierowana do dołu (baardzo dobrze). Smażymy na średnio-dużym ogniu 3-5 minut. Skórka powinna przybrać kolor złota (jasnobrązowy?). Jeśli nie przybrała podkręcamy ogień i ją zmuszamy.
Solimy,pieprzymy i odwracamy kawałki ryby. Smażymy dodatkową minutę. Zdejmujemy patelnię z ognia, czekamy kolejną minutę by wyjąć rybę. Dodajemy sok z połówki cytryny i mieszamy z kawałkami płatków ziemniacznych pozostałych na patelni (polejemy tym rybę na talerzu).
Na środku talerza kładziemy nasz wybór dodatków. Lubimy halibuta z fasolką szparagową i marchewką, ale szpinak czy ryż jest również doskonały. Na dodatkach kładziemy rybę skórką do góry i polewamy tym co na patelni za pomocą łyżki.

przepis pochodzi
http://romeksamolot.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?6
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation