Kuchnia

DANIA RYBNE

Dorsz w porach

filet z dorsza500 g
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny100 ml
por1 szt
sól i pieprz do smaku
cytryna2 szt
śmietana 18%100 ml
koperek1 pęczek
czosnek ząbek1 szt
mąka pszenna2 łyżki
parmezan starty100 g
Odznacz wszystko

Krok 1
Filety z ryby umyj usuń z nich ości, pokrój na mniejsze porcje. Każdy filet oprósz delikatnie solą i pieprzem, dopraw do smaku posiekanym koperkiem i otartą skórką z cytryny.
Dorsz w porach – krok 2
Krok 2
Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
Dorsz w porach – krok 3
Krok 3
Zamarynowaną rybę oprósz mąką i obsmaż. Gotowe filety przełóż na bok.
Dorsz w porach – krok 4
Krok 4
Pora (tylko białą cześć) podsmaż na śmietanie, dodaj pozostałą część mąki i smaż chwilę. Gdy por zacznie mięknąć, podlej go sokiem wyciśniętym z cytryny i dodaj resztę śmietany. Całość gotuj aż śmietana odparuje o połowę, a sos z porem zrobi się gęsty. Dopraw go do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Filety podawaj na porowym sosie. Po usmażeniu posyp parmezanem.

https://www.przepisy.pl/przepis/dorsz-w-porach?utm_source=social&utm_medium=facebook.com&utm_c
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation