Kuchnia

Ciasta, ciastka i desery

Tartaletki z oreo + krem miętowy

Krem:
200 ml śmietanki 30%
70 g serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
1/2 filiżanki syropu barmańskiego – miętowego

Przygotowanie krem:

1. 20 ml śmietanki odlewamy, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę.
2. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Na sam koniec dodajemy żelatynę, a następnie ostrożnie dodajemy syrop miętowy (jego kolor pięknie zabarwi krem).
3. Gotowy krem wkładamy do lodówki.

Składniki na 4 tartaletki:
300 g ciasteczek oreo (moga być Lidlowskie, które są równie pyszne a dużo tańsze)
60 g masła
krem miętowy

Przygotowanie:

1.Ciasteczka mielimy za pomocą miksera.
2. Do zmielonych ciasteczek dodajemy masło i mieszamy. Tak przygotowaną masą wykładamy foremki do tartaletek.
3. Pieczemy 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
4. Upieczone tartaletki zostawiamy do ostygnięcia, a gdy będą chłodne dekorujemy kremem miętowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation