Kuchnia

Ciasta, ciastka i desery

Sernik porzeczkowy na zimno

Składniki spodu:
ok. 160 g ciasteczek wielozbożowych
60 g masła
Przygotowanie spodu:
Ciasteczka rozkruszyć na pył (np. malakserem) i połączyć z roztopionym masłem. Tą ciasteczkową masą wylepić dno tortownicy (u mnie średnica 26 cm) i wstawić na czas przygotowywania masy serowej do lodówki.

Składniki masy serowej:
700 g twarogu sernikowego (użyłam "wiaderkowego")
200 g drobnego cukru
300 g czarnej porzeczki
2 czubate łyżki żelatyny + kilka łyżek zimnej wody
ok. 200 g jogurtu bałkańskiego

Przygotowanie masy serowej:
Owoce czarnej porzeczki (oczywiście przebrane, umyte i osączone) zmiksować z cukrem.
Przecier ten włożyć do miski razem z serem i jogurtem i krótko zmiksować.
Żelatynę rozmieszać w odrobinie zimnej wody i lekko ogrzać tak, by się rozpuściła (ja robię to przez ok. 30-40 sek. w mikrofalówce) - uważać, by żelatyna się nie zagotowała.
Wlać do masy serowej intensywnie miksując.
Wylać na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy, wstawić do lodówki i przygotować polewę.

Składniki polewy:
ok. 200 g czarnej porzeczki
cukier (wg własnego uznania, do smaku - ja lubię kwaśne)
1 czubata łyżka żelatyny
ok. 1,5 szklanki gorącej wody

Przygotowanie polewy:
Porzeczki zmiksować z cukrem, chwilę podgrzewać na niewielkim ogniu, po czym przetrzeć przez sito. Do tak uzyskanego przecieru dolać gorącą wodę i ewentualnie dosłodzić. Dodać żelatynę, wcześniej namoczoną w odrobinie zimnej wody i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na schłodzony sernik i ponownie umieścić, na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation