Kuchnia

Ciasta, ciastka i desery

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Składniki na masę serową:
5 serków homogenizowanych, waniliowych (np. Danio, po 150 g każdy)
1 jogurt Bałkański (mniejszy, 220 g)
1/2 opakowania serka mascarpone (125 g)
1/2 litra śmietanki 30%
pół szklanki cukru pudru (lub do smaku)
sok wyciśnięty z 2 cytryn (można też dodać utartą skórkę cytrynową)
3 czubate łyżki żelatyny + kilka łyżek zimnej wody

Składniki na spód:
200 g ciasteczek pełnoziarnistych Digestive
3 łyżki nutelli

Dodatkowo:
2 galaretki (u mnie cytrynowe)
3 szklanki wody
dowolne owoce (ja użyłam mrożone wiśnie)

Przygotowanie:
Spód:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na piasek. Połączyć z nutellą, mieszając dokładnie łyżką. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 29 cm) i wstawić do lodówki.

Masa:
Serki homogenizowane zmiksować z jogurtem, serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym oraz cukrem pudrem. Ubić śmietanę i delikatnie wymieszać ją z masą serową.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy spęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej lub tak, jak to zrobiłam tym razem - wstawić do mikrofalówki, na około pół minuty (ale nie na najwyższą moc). Gdy żelatyna już całkowicie się rozpuści dodać ją, jeszcze ciepłą, do masy serowej i wymieszać. Powstałą masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.

Wykończenie:
Zagotować 3 szklanki wody i rozpuścić w nich galaretki. Wystudzić i wymieszać z owocami świeżymi lub mrożonymi. Wylać na wierzch sernika i ponownie wstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach schładzania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation