Kuchnia
Ciasta, ciastka i desery
Cygańskie ścieżki
ciasto podstawowe:
9 białek
1 szklanka oleju
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
ciasto I:
ciasto podstawowe + 4 żółtka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
ciasto II:
ciasto podstawowe + 1 łyżka kakao
ciasto III:
ciasto podstawowe + 1 kisiel ( 40g) wiśniowy lub truskawkowy bez cukru
ciasto IV:
ciasto podstawowe + 3 łyżki suchego maku
masa śmietanowa:
7 galaretek ( 2 o takim samym smaku i 5 w różnych kolorach)
650 gramów serka waniliowego typu Danio
wierzch:
polewa czekoladowa + dowolna dekoracja
Każdą z 5 różnokolorowych galaretek (można mieć np. 3 różne i 2 takie same) rozpuszczamy w szklance wody, dokładnie mieszamy i wylewamy je do osobnych płaskich naczyń (użyłam miseczek i głębokich talerzy), schładzamy do całkowitego stężenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukry, ubijamy chwilkę, następnie dodajemy olej, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę. Następnie dzielimy ja na 4 równe części ( u mnie każda po 125 gramów, robiłam z połowy składników).
Do pierwszej części dodajemy żółtka i mąkę, miksujemy.
Do drugiej dodajemy kakao, miksujemy.
Do trzeciej dodajemy kisiel, miksujemy (nie polecam z Oetkera jak u mnie, masa wyszła blada).
Do czwartej suchy mak, ucieramy.
Blachę o wymiarach 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw na środek formy wylewamy 2 łyżki pierwszego ciasta, potem na środek „kleksa” 2 łyżki kolejnego ciasta i tak do wykończenia wszystkich mieszanek. Czyli jak przy cieście „Zebra”, tylko bawimy się z 4 kolorami.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka, studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Stężałe galaretki kroimy w kosteczkę.
Dwie galaretki o takim samym smaku rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, schładzamy i miksujemy z serkiem homogenizowanym.
Do masy dodajemy okrojone pozostałe galaretki, mieszamy, chwilkę odczekujemy aż masa zacznie nam lekko tężeć i wylewamy na spód ciasta, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki do stężenia.
Przygotowujemy polewę, polewamy nią ciasto, dowolnie dekorujemy.
MA==