Design

Design

Orzechowiec

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
3 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody

Masa:
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka

Polewa orzechowa:
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru

Opis przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich należy rozwałkować i ułożyć w dwóch blachach o równej wielkości. Wszystkie składniki polewy orzechowej należy przesmażyć na patelni. Gotową polewę trzeba rozprowadzić na jednej części ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-30 min. Do masy należy zagotować 2 budynie w 3 szklankach mleka, z dodatkiem 2 łyżek cukru. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ciasto powinno wyglądać w następujący sposób: na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową. Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dni. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation