Design

Design

Kokosowy smakołyk czyli ... sernik Raffaello

Składniki: na spód

60g masła pokrojonego w plastry
50g cukru
1 jajko
30g zmielonych migdałów
30g wiórków kokosowych
120g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze zagnieść ciasto rękoma by wszystkie składniki się połączyły. Następnie rozwałkować na spód tortownicy o rancie 25cm i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180'

Składniki: na bezowo migdałowe spody ( wykonać dzień przed pieczeniem sernika )

100g mielonych migdałów na mąkę
2 białka
120g cukru
szczypta soli


Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i solą, następnie dodawać partiami zmielone migdały i delikatnie mieszać by masa nie opadła. Przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków, rozsmarować na całej powierzchni i wstawić na godzinę do nagrzanego piekarnika do 150'
Ostudzić w piecu przez noc.

Składniki: na masę serową

330g sera twarogowego ( użyłam z kubełka )
250g ricotty
5 jajek
250g mleka kokosowego ( najlepiej części gęstej )
120g cukru
50g wiórków kokosowych
50ml likieru Malibu
łyżka mąki ziemniaczanej
12 kulek Raffaello + do dekoracji wierzchu


Jajka ubijamy z cukrem na gęstą białą jajeczną masę. Dwa rodzaje sera łączymy z mlekiem kokosowym, likierem oraz wiórkami kokosowymi i mąką. Do masy serowej dodajemy ubitą masę jajeczną, delikatnie mieszamy by masa jajeczna nie opadła. Przelewamy na upieczony kokosowo migdałowy spód, rozrzucamy równomiernie całe kulki Raffaello oraz grubo kruszony bezowo migdałowy spód i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 140' na 1,5 godziny. Po tym czasie sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do następnego dnia. Przełożyć kolejnego dnia na paterę, posypać cukrem pudrem i udekorować połówkami Raffaello. Najlepiej schłodzić 3 godziny przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation