Design

Design

Chleb pszenny na kefirze i drożdżach - jak zrobić? Przepisy na WINIARY

Składniki:
Miary: US metryczny
mąka pszenna chlebowa 450 g
płatki owsiane 50 g
otręby pszenne 2 łyżki
kefir 260 g
woda 100 g
drożdże 30 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania:
do góry

-Drożdże wymieszać z cukrem.
drożdże
cukier

Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, otręby /odłożyć 1 łyżeczkę na spód/ i sól.
mąka pszenna chlebowa
płatki owsiane
otręby pszenne
sól

Dodać drożdże, kefir /w temp. pokojowej/i dodawać stopniowo wodę .
kefir
woda
drożdże

-Drewnianą łyżką połączyć składniki.

-Masę przełożyć na omączony blat i zagnieść ciasto do chwili ,aż będzie gładkie , sprężyste i nie będzie się lepić.

-Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na ok. 40 minut.

- Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek /składając go kilkakrotnie/ i włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

-Kiedy chleb podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia /delikatnie odwracając miskę do góry dnem .

-Wierzch chlebka naciąć .

-Blaszkę wstawić do naparowanego i nagrzanego do temp. 200 st. C piekarnika.

- Piec ok. 45 minut.

-Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation