Kuchnia

Kulinaria

mojewypieki.com

Babeczki pomarańczowe z drobinkami czekolady i cynamonowym kremem

Składniki na 15 babeczek:

170 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
100 g drobinek czekoladowych (chocolate chips)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z pomarańczy i otartą skórkę. Wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec wmieszać drobinki czekoladowe.

Blachę do muffinek o standardowej wielkości wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem cynamonowy:

450 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cymanonu
Dodatkowo:

1 łyżka cynamonu, do oprószenia
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone przez minimum 24 godziny.

Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić, do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by kremu nie 'przebić'.

Krem przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (Wilton 1M) i wycisnąć krem na babeczki. Oprószyć cymanonem, schłodzić.

Po schłodzeniu udekorować - u mnie są to dekoracje z zestawu świątecznego 'dziadka do orzechów' i śnieżynki wycięte z masy cukrowej.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation