Kuchnia

Kulinaria

mojewypieki.com

Mini serniczki z białym makiem

Składniki na masę makową:

110 g białego maku
50 g masy marcepanowej
50 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
50 g zmielonych migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka płynnego miodu
60 g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Wieczór wcześniej mak umieścić w małej miseczce, zalać wrzątkiem do pokrycia. W razie konieczności wody uzupełnić.

Kolejnego dnia odcedzić, zemleć w maszynce do mielenia. Przełożyć do naczynia, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, do połączenia.

Składniki na masę serową(ok. 12 sztuk):

450 g twarogu półtłustego , zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
90 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać widelcem, tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.

Wykonanie

Formę do muffinek wyłożyć 12 papilotkami. Na sam spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Uzupełnić masą serową prawie do wysokości papilotki (5 mm pozostawić wolne).

Piec w temperaturze 150ºC przez około 25 minut lub do momentu, aż powierzchnia serniczków będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić przez 1 godzinę w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę.

Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Podawać z bitą śmietaną i wiśniami w syropie.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation