Kuchnia

Kulinaria

mojewypieki.com

Czekoladki z nadzieniem pistacjowym

Składniki na ponad 60 sztuk (w zależności od wielkości foremek):

300 g niesolonych orzeszków pistacjowych
120 ml śmietany kremówki 36%
100 g białej czekolady, drobno posiekanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g cukru pudru
Pistacje umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania mąki pistacjowej.

Śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady.

W misie miksera umieścić mąkę pistacjową, czekoladę z kremówką (mieszanka może być jeszcze ciepła), cukier puder. Zmiksować do otrzymania gładkiej, gęstej masy. Włożyć do lodówki na kilka godzin; powinna powstać bardzo gęsta masa.

Ponadto:

150 g ulubionej czekolady: gorzkiej, mlecznej lub białej, roztopionej w kąpieli wodnej
Wykonanie

Przygotować silikonową foremkę do czekoladek.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, by była bardziej gęsta i nie spływała ze ścianek foremki. Pędzelkiem wysmarować dno i boki foremek na czekoladki (warstwa powinna być grubsza, by czekoladki nie pękały przy wyciąganiu). Schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia czekolady.

Masę pistacjową przełożyć do woreczka cukierniczego. Wyciskać ją do foremek, zostawiając miejsce na końcowe uzupełnienie czekolady. Wierzch każdej pralinki zalać 1 łyżeczką czekolady. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Delikatnie wyjmować z foremek. Udekorować pistacją przyklejoną na kroplę czekolady.

Przechowywać do 7 dni w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation