Kuchnia

Kulinaria

mojewypieki.com

Kawowe eklerki

Składniki na około 20 sztuk:

1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła lub margaryny do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą szeroką 1 cm tylką (lub w kształcie gwiazdki).

Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne 8 - 10 cm eklery, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić.

Budyniowy krem kawowy:

9 żółtek
160 g drobnego cukru
60 g mąki pszennej
650 ml mleka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku lub w granulkach)
Żółtka, cukier, 100 ml mleka, mąkę - zmiksować blenderem.

Resztę mleka wymieszać z kawą, zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu. Wystudzić i schłodzić.

Eklerki nadziać kremem, złączyć. Udekorować kawowym lukrem.

Lukier kawowy:

1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
3 - 4 łyżki wrzącej wody
Składniki na lukier rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać więcej wody; jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation