Kuchnia

Kulinaria

mojewypieki.com

Bezowe Croquembouche z miętowym kremem
'white christmas'

Składniki na beziki:

3 białka
szczypta soli
190 g drobnego cukru do wypieków
W misie miksera umieścić białka ze szczyptą soli. Ubić na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać długo, do całkowitego rozpuszczenia się cukru; sprawdzić, rozcierając między palcami, czy nie ma wyczuwalnych kryształków cukru.

Blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.

Ubitą pianę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i wyciskać na blachę mini beziki, pozostawiając pomiędzy nimi nieduże odstępy.

Suszyć w temperaturze 120ºC przez około 60 - 90 minut lub dłużej, pod koniec pieczenia sprawdzając co pewien czas, czy są gotowe. Bezy powinny chrupkie z wierzchu.

Przechowywać w temperaturze pokojowej do momentu przełożenia kremem.

Maślany krem miętowy:

100 g masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu miętowego
odrobina różowego barwnika w żelu/paście
W misie miksera utrzeć masło i cukier do otrzymania gładkiego, puszystego kremu. Dodać ekstrakt miętowy, barwnik i zmiksować.

Wykonanie

Beziki przekładać miętowym kremem i układać na paterze. Łączyć przy pomocy lukru królewskiego (jest potrzebna bardzo mała ilość lukru, około 1 - 2 łyżek.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation