Kuchnia

KUCHNIA

domowy paprykarz

składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1/2 torebki ugotowanego ryżu
- 1 duża marchewka
- 1 mała cebula
- 100 g pieczarek
- 100 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
makrelę obieramy ze skóry i oddzielamy od ości. rozdrabniamy widelcem.
marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. pieczarki oczyszczamy, odkrawamy nóżki i trzemy na drobnych oczkach. cebulę drobno siekamy.
na patelni rozgrzewamy olej. wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. dodajemy marchew, ziele angielskie i listek laurowy. gdy marchew zmięknie, dodajemy pieczarki i podsmażamy wszystko razem.
wyjmujemy z patelni listek i ziele, dodajemy ryż i makrelę, mieszamy. przyprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem do smaku. mieszamy wszystko razem i zdejmujemy z patelni. odstawiamy do ostygnięcia.
podajemy z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation