Kuchnia

KUCHNIA

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:
•1 marchewka
•1-2 cebule
•1 czerwona papryka
•½ pomarańczy
•pół garści pędów bambusa
•kilka plastrów ananasa z puszki
•1 pierś z kurczaka
•1 koncentrat pomidorowy
•½ szklanki soku pomarańczowego
•2-3 łyżki cukru
•1 łyżka octu winnego
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1 łyżka mąki pszennej
•sól i pieprz
•zioła prowansalskie
•imbir
•słodka papryka w proszku

Marchewkę pokroić w cienkie słupki, ananasa na małe cząsteczki, paprykę w paseczki, a cebulę w półplasterki. Pomarańczę podzielić na cząstki i obrać z białych błonek. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać przecier pomidorowy i sok pomarańczowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować, aż płyn zredukuje nieco swą objętość. Następnie dodać wszystkie warzywa, owoce oraz cukier, ocet i przyprawy. Gotować na małym ogniu przez 15 - 20 minut.

W międzyczasie umytą i osuszoną pierś kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, a potem obtoczyć w mące pszennej. Wrzucić na patelnię i krótko podsmażyć. Dodać do sosu. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wody, a następnie dolać ją powoli do sosu i dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilę - sos ma wyraźnie zgęstnieć.

Podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation