Kuchnia

KUCHNIA

Briami

Składniki:
•1 cukinia
•1 bakłażan
•1 duży ziemniak
•1 marchewka
•150g fasolki szparagowej
•150g pieczarek
•duża cebula
•3 ząbki czosnku,
•kilka dużych pomidorów
•około ½ szklanki oliwy z oliwek, może być mniej
•oregano, bazylia
•pęczek pietruszki
•sól i pieprz
•½ szklanki startego żółtego sera

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Cukinię i bakłażana pokroić w dużą kostkę, a pozostałe warzywa (za wyjątkiem pomidorów) - w plasterki. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z oliwą oraz przyprawami. Fasolkę można wcześniej trochę obgotować, żeby nie była twarda.

Czosnek przecisnąć przez prasę, podsmażyć, a następnie dodać do niego przetarte pomidory. Chwile gotować.

Wszystkie warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym i polać sosem pomidorowym. Dodać odrobinę wody. Naczynie przykryć, wstawić do pieca i zapiekać w temperaturze 200°C przez około 1 - 1,5 godziny, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu mieszać. Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywę i warzywa posypać serem. Całość zapiekać jeszcze chwilę. Przed podaniem można posypać parmezanem.

http://atinabc.blox.pl/2008/06/Briami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation