Kuchnia

Ciasta, ciastka i desery

Sernik z ziemniakami

Sernik bardzo smaczny, nie wyczuwa się w nim dodatku ziemniaków (pod warunkiem że nie są przesolone).


Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko

kilka łyżek powideł śliwkowych

Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Wylepić na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Piec ok. 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podpieczone ciasto posmarować powidłami śliwkowymi.

Masa serowa:
250 g białego sera
180 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
125 g cukru

Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć razem z serem (ja przecisnęłam przez praskę). Białka jajek ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i dokładnie wymieszać z masą serowo- ziemniaczaną. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 45 minut w 180°C.

Piana z białek:
2 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, lekko wymieszać z przesianą mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na podpieczony sernik. Piec jeszcze ok 20-25 minut do lekkiego zrumienienia bezy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation