Kuchnia

drób

Kaczka po pekińsku bardzo szybki i łatwy przepis

Dobrze jest marynować kaczkę i każde dzikie mięso co najmniej 24h, mięso kruszeje, ale jest soczyste i odpada od kości :)

Co do tej kaczki przepis szybki i choć nie marynowałam jej zbyt długo bo dwie godziny (brak czasu:p) to i tak wyszła pyszna i soczysta :)

Do marynaty lub bejca jak kto woli : (oznaczenie łyżki to te duże)

- 2 duże ząbki polskiego czosnku,

- 2,5 lub 3 cm świeżego imbiru (ważne by był żółty w środku znaczy że świeży)

- 4 łyżki sosu sojowego,

- 3 łyżki miodu,

- 3 łyżeczki przyprawy Kamis 5 smaków do potraw chińskich,

- sól, pieprz,

- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,

- 2 łyżki octu balsamicznego,

czosnek i imbir obieramy i trzemy na tarce. Następnie wszystkie składniki łączymy z oliwą i smarujemy dokładnie całą kaczkę, marynata jest dość gęsta i kleista będzie się trzymać pod warunkiem że kaczka po umyciu wyschła lub można szybciej ręcznikiem papierowym :)

Jest wiele przepisów gdzie każdy najpierw kaczkę męczy pod grillem a później ja piecze ja jednak od razu piekę bez grillowania w 190 stopniach przez 1 godzinę i 30 minut. Kaczka wyszła chrupiąca z zewnątrz a wewnątrz soczysta i smaczna
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation