Kuchnia

drób

Kurczaczki w cieście sezamowo-kokosowym


500g piersi kurczaka
1 jajko
3 łyżki mąki
100 ml mleka
50 ml wody
pół łyżeczki soli
3 łyżki sezamu
2 łyżki wiórek kokosowych
słodki sos chili
sok z ananasów (z puszki)/ pominęłam bo nie miałam
natka pietruszki



Na początku robimy ciasto naleśnikowe, czyli mieszamy jajko, mąkę, mleko, wodę i sól. Ma powstać dość gęste, do niego dodajemy sezam i wiórki. Wszystko mieszamy.

Piersi z kurczaka tniemy w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm.

Kawałki kurczaka obtaczamy w mące i przekładamy do ciasta naleśnikowego, wszystko dokładnie mieszamy.

Kawałki kurczaka powinny być dokładnie oblepione ciastem. Na rozgrzanym oleju (Kasia pisała, aby robić to w frytkownicy) smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor, nie przypalajcie zbyt mocno, bo złote są zdecydowanie lepsze w smaku.

Usmażone kurczaczki układamy na ręczniku papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Słodki sos chili mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki i dolewamy odrobinę soku ananasowego, ja nie miałam, ale faktycznie by tu pasował.

Kurczaczki podajemy z ryżem i sosem chili. Nam kurczaczki tak zasmakowały, że zjedliśmy bez ryżu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation