Kuchnia

drób

ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Grecki kurczak cytrynowy


Greckiego kurczaka cytrynowego piekę w garnku rzymskim, dzięki czemu mogę użyć mniej oliwy, a mięso jest niesamowicie soczyste i aromatyczne.

50 ml oliwy
sok z 1 cytryny
50 ml białego wina
gałązki świeżego tymianku
kilka gałązek rozmarynu
sól morska
świeżo mielony pieprz

1 świeży, najlepiej wiejski (lub kilka podudzi)
kilka ziemniaków
kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia
3 organiczne, niewoskowane cytryny
ok 8 ząbków czosnku
gałązki rozmarynu

Wymieszaj w misce składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, wino, gałązki tymianku, sól morską i pieprz. Kurczaka podziel na mniejsze części i zalej marynatą. Odstaw do marynowania na co najmniej 8 godzin (a najlepiej na noc).
Następnego dnia namocz garnek rzymski (dno i pokrywę) w chłodnej wodzie przez ok 30 minut.
Obierz ziemniaki (pozostaw je w całości), zalej je wrzątkiem, dodaj sól i gotuj 10 minut. Odcedź, lekko je przestudź i pokrój na ćwiartki lub połówki, jeśli są niezbyt duże.
Cytryny umyj i pokrój w grube plastry. Jeśli nie masz organicznych cytryn, koniecznie je wyszoruj zmywakiem, potem sparz wrzątkiem.
Wyjmij kurczaka z marynaty i oczyść z ziół. Podsmaż na oliwie do lekkiego zrumienienia na sporym ogniu. Na dnie namoczonego wcześniej garnka rzymskiego ułóż kawałki kurczaka i zalej je marynatą. Wokół mięsa poukładaj ziemniaki. Na wierzchu ułóż grube plastry umytej cytryny, ząbki czosnku w łupinach i gałązki świeżego rozmarynu. Przykryj całość namoczoną wcześniej pokrywą
Wstaw garnek rzymski do zimnego piekarnika. Nastaw temperaturę na 180°C i piecz ok 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywę i zapiekaj jeszcze ok 10-15 minut, aż ziemniaki i cytryna ładnie się zrumienią. Od razu podawaj na stół - pycha!

na deser podaj soczystą tartę cytrynową i kieliszek domowego limoncello lub crema di limonce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation