Kuchnia

drób

Pieczony kurczak z sosem Jack Daniels i pomarańczowe marchewki

Mówiłam, że pojawią się propozycje wykorzystania sosu Jack Daniels i oto jedna z nich:). Kurczak pieczony w boczku podany z tym właśnie sosem i pomarańczowymi marchewkami, które w moim odczuciu są po prostu rewelacyjne. Całość zajmie nam około pół godziny (o ile wcześniej sos już jest przygotowany)

Składniki na dwie porcje:

pierś podwójna z kurczaka
6 plastrów boczku
10 dag żółtego sera
marchewki mini 400g
2 łyżki miodu
łyzka masła
pomarańcza
pieprz, sól, mielone chili

[Jeśli mamy mniejszy apetyt to jedna pojedyncza pierś nam wystarczy. Trzeba ją wtedy przekroić wzdłuż, tak aby powstały dwie porcje.]

Włączamy piekarnik na 200 stopni. Piersi z kurczaka solimy (nie za mocno, boczek odda słony smak), pieprzymy i posypujemy mielonym chili. Owijamy piersi plastrami boczku i wstawiamy do piekarnika na około 20 min. Pod koniec pieczenia (na 5 minut przed końcem, kiedy mięso już nie będzie surowe) posypujemy startym serem (opcjonalnie).

Marchewki wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy około 10 min (krócej niż pisze na opakowaniu, będziemy ją później jeszcze chwilę smażyć więc jeszcze zmięknie). W tym czasie wyciskamy sok z pomarańczy i ścieramy z niej trochę skórki. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy marchewkę miód, skórkę i sok z pomarańczy. Możemy dosyć mocno popieprzyć, wtedy sos będzie słodko ostry. Wszystko smażymy około 5 minut żeby smaki się wymieszały, a marchewka zmiękła.

Kurczaka wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem Jack Daniels, na który przepis podawałyśmy tu: http://slodkababka.pl/sos-jack-daniels/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation