Historia

Historia

*** KAWOWY SERNIK Z CZEKOLADĄ ***

Czekoladowy spód i boki:

250 g pokruszonych czekoladowych ciastek (bez kremu i czekolady)
150 g gorzkiej czekolady
60 g cukru pudru
100 g roztopionego masła
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Ganasz kawowo-czekoladowy:

400 ml śmietany kremówki 30%
450 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody

Warstwa kawowej masy twarogowej:

1 kg półtłustego lub tłustego twarogu
4 jajka
230 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kawy naturalnej w proszku*
3 łyżki koniaku
16 g cukru wanilinowego

Warstwa śmietanowa:

250 g tłustej kwaśnej śmietany 18%
80 g cukru pudru
8 g cukru wanilinowego


* kawę rozpuszczalną rozdrobniłam na proszek w małym malakserze.

Wykonanie:

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, przestudzić, przełożyć do pokruszonych ciastek, cukru, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać. Tortownice wysmarować masłem, nie wyścielać papierem do pieczenia. Wsypać masę z ciastek i czekolady i równo wyłożyć spód i boki, wstawić do lodówki.

Czekoladę na ganasz kawowy drobno posiekać, śmietankę kremówkę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę i rozpuszczoną kawę, mieszać do połączenia się składników i do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, przestudzić. Połowę ganaszu wylać na spód, wstawić do zamrażalki na 30 minut ( ważne! ), drugą połowę trzymać w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki na warstwę twarogową połączyć, krótko miksując, żółtek nie trzeba oddzielać od białek. Przygotowaną warstwę serową wylać na zamrożony ganasz, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę, 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wylać śmietanę zmieszaną z cukrem i cukrem wanilinowym. Na całkowicie wystudzony sernik wylać drugą połowę ganaszu, udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy i wstawić na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation