Historia

Historia

Krokiety serowo – ziemniaczane z pieczarkami

Składniki dla 4 osób:

500 g ziemniaków
125 g parmezanu*
200 g pieczarek
1 jajko + 2 jajka do panierki
kawałek masła ( około 1 łyżki )
sól i pieprz
olej słonecznikowy do smażenia
mąka
bułka tarta
* może być również inny gatunek, np. ja użyłam sera morbier

Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie ubij je i wystudź.
Pieczarki obierz, pokrój w plasterki, przypraw i usmaż na złoty kolor.
Wymieszaj ziemniaki z jajkiem, drobno startym serem i kawałkiem masła. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. Przypraw pieprzem i solą do smaku.
Uformuj z ciasta kulki wielkości śliwki, nadziej je porcją pieczarek i ponownie nadaj im okrągły kształt ( tak samo, jak robisz knedle ). Wykładaj krokiety na blat posypany mąką.
Obtocz krokiety w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej i smaż w głębokim oleju ( 180° C ) na złoty kolor.
Usmażone krokiety wykładaj na ręcznik papierowy, podawaj na ciepło. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation