Historia

Historia

Tarta Bounty

Składniki na ciasto:

250 g mąki
2 żółtka
125 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru

Z podanych składników zagnieść ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć do formy na tartę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, nakłuć widelcem. Na cieście wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto grochem, fasolą, kaszą itp, tak aby nie wyrosło. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 30 minut. Ostudzić.

Składniki na krem:

500 ml śmietany kremówki 30 %
200 g wiórków lub płatków kokosowych
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru

Kremówkę zagotować, dodać wiórki. Mieszać do czasu, aż wiórki wchłoną śmietanę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem i dodać do ostudzonej masy kokosowej. Wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód tarty. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki dekorować schłodzoną tartę wg uznania.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation