Historia

Historia

Sernik z malinami, morelami i migdałami

Składniki:

200 g białej czekolady
700 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki drobnego cukru (lub więcej do smaku)
2 łyżki soku z cytryny
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 morele, pokrojone na ósemki
ok. 150 g malin
3-4 łyżki migdałów w płatkach

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 C. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm (i ewentualnie jej boki) wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Następnie zmiksować razem z twarogiem na najniższych obrotach miksera (tylko do połączenia składników). Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, całość dokładnie wymieszać. Na koniec wbijać po jednym jajku, miksując każdorazowo ok. 30 sekund po każdym dodanym.
Masę przelać do tortownicy, wygładzić powierzchnię sernika.
Na wierzchu ułożyć kawałki moreli, maliny, całość posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150 C. Piec 30 minut. Ponownie obniżyć temperaturę, tym razem do 120 C, i piec kolejne 45 - 60 minut.
Studzić w zamkniętym piekarniku przez ok. 15 minut, następnie stopniowo uchylać drzwiczki. Środek sernika może być nieco luźniejszy niż jego boki, ale po odpowiednim przestudzeniu całość na pewno stężeje.
Po całkowitym wystudzeniu najlepiej wstawić ciasto na noc do lodówki.
Sernik podawać oprószony cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation