Kuchnia

Sałatki

PotrawyRegionalne: SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU

Ojczyzną tofu są Chiny.
Budzi się ono do życia, kiedy zanurzamy je w przyprawach.

Tofu jest niskokaloryczne, zawiera mało tłuszczów nasyconych i węglowodanów, dlatego jest wartościowym składnikiem diet odchudzających i ważnym elementem codziennej diety osób,które dbają o linię.

Powstaje z trzech zaledwie składników ziarna sojowego, wody i koagulantu.
Jest wspaniałym źródłem wapnia.

Jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
Daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby.

Entuzjastycznie przyjmuje smak marynaty, która głębiej wnika,
jeżeli przed marynowaniem tofu się odsączy.
Zawijamy je wówczas w papierowy ręcznik lub ściereczkę i przykrywamy deseczką (talerzem),
obciążając ją czymś ciężkim.
Pozostawiamy je w ten sposób przynajmniej na 20 minut.

Można go użyć w każdej prawie potrawie, którą znamy i lubimy, w postaci dodatku lub jako głównego składnika.
Tofu można jeść na surowo, piec, gotować lub smażyć i dodawać do potrawy w kostkach,plastrach, rozdrobnione lub zmiksowane.
W sprzedaży znajdziemy świeże, wędzone lub suszone tofu.

Proponuję na dziś sałatkę z naturalnym tofu.

Składniki:

180g naturalnego tofu
mix sałat
łodyżka selera naciowego
garść czarnych oliwek
5 szt. suszonych pomidorów
mała czerwona cebula
ser feta do posypania sałatki
grzanki

Marynata do tofu:

2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
czosnek granulowany do smaku
zioła prowansalskie
kolorowy pieprz

Sos do sałatki:
Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli (TU)
Tutaj zamiast musztardy dijon użyłam musztardy francuskiej.

Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat.
Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy
i dodawałam je kolejno do sałat.
Pokroiłam czarne oliwki i suszone pomidory.
One również powędrowały do reszty składników.
Tofu odcisnęłam z zalewy.
Pokroiłam je w kostkę.
Przyprawiłam marynatą i odstawiłam na około 20 minut.
Następnie podsmażałam je przez około 7 minut na patelni.
Wsypałam złociste kawałki do sałatki.
Sałatkę wymieszałam i polałam sosem.
Pozostało już tylko pokroić bułkę na kawałki.
Podsmażyłam je na chrupko na patelni.
Przyprawiłam ziołami, granulowanym czosnkiem i odrobiną oliwy.
Posypałam nimi sałatkę.
Starłam na tarce ser feta, który uwieńczył dzieło;-)
Sałatka była pyszna! Polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation