Kuchnia

przystawki

PotrawyRegionalne: CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM SEREM

Pyszne czekoladowe naleśniki
z białym serem
z dodatkiem wanilii i świeżymi truskawkami.
Idealne na śniadanie, podwieczorek,
lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych.

Składniki na ciasto:

250 ml mleka
150 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki gorzkiego kakao
łyżka masła (rozpuszczonego)
1/2 szklanki wody gazowanej

Składniki na nadzienie:

truskawki
500g półtłustego twarogu
opakowanie cukru waniliowego
1/2 opakowania śmietany jogurtowej
3 łyżki cukru pudru

Propozycje na wierzch naleśników:
brązowy cukier do posypania
cukier puder do posypania
rozpuszczona czekolada do polania
starta na drobnej tarce czekolada
gęsta śmietana
jogurt

Do miski wbiłam dwa jajka.
Roztrzepałam je trzepaczką.
Wlałam mleko.
Mieszając, dosypywałam mąkę.
Dodałam gorzkie kakao.
Można dodać również rozpuszczoną czekoladę.Jednak podczas przygotowywania ciasta, okazało się,
....że została wcześniej zjedzona ;-))
Całość wymieszałam, dodając ekstrakt z wanilii i zimne roztopione masło.Ciasto odstawiłam na około 30 minut.
Zgęstniało - wlałam więc wodę gazowaną.
Rozgrzałam żeliwną patelnię.
Smażyłam je bez tłuszczu.
Masło które dodałam do ciasta. wystarczyło aby naleśniki nie przywierały.
Ciasta starczyło na 15 naleśników.

Do miseczki dodałam twaróg,śmietanę,cukier waniliowy i cukier puder.
Całość rozgniotłam widelcem.
Truskawki pokroiłam na plasterki.
Naleśniki smarowałam nadzieniem serowym, na który nakładałam plasterki truskawek.
Zawijałam w trójkąty.Na wierzch polałam śmietanę, posypałam truskawkami i brązowym cukrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation