Kuchnia

Drób

Słodko-kwaśny kurczak z mango

Składniki na 4 porcje:
- 500 g filetów z kurczaka,
- ząbek czosnku,
- kawałek imbiru (o wielkości orzecha włoskiego),
- 300 g brokułów,
- pęczek zielonej cebulki,
- 1 czerwona papryka,
- 2 marchewki,
- mango,
- 5 łyżek oleju,
- 200 g ryżu basmati,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 4 łyżki keczupu,
- 2 łyżki octu,
- 1/8 l. soku ananasowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka Sambal Oelek,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łodyżki kolendry
Przygotowanie:
Filety pokroić w paski. Imbir i czosnek obrać i drobno pokroić. Brokuły blanszować we wrzątku przez ok. 2 minuty, osączyć na sicie.
Zieloną cebulkę pokroić na kawałki, paprykę w paski, marchewkę w słupki. Miąższ mango pokroić na kawałki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, chwilę przesmażyć ryż, dodać wiórki kokosowe. Wlać 450 ml lekko osolonego wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut (aż woda się zniknie).
3 łyżki oleju rozgrzać w woku, mocno obsmażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, zdjąć. Przesmażyć czosnek i imbir. Paprykę, marchewki, cebulkę i brokuły smażyć ok. 3 minuty.
Wymieszać: keczup, ocet, sok ananasowy, sos sojowy, Sambal Oelek i mąkę ziemniaczaną.
Mięso przełożyć do warzyw, zalać przygotowanym sosem wymieszać.
Ryż wymieszać z posiekaną kolendrą i podawać do słodko-kwaśnego kurczaka z woka.
Czas przygotowania: 50 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation