Kuchnia
mięsa różne
basia ritz - steki z rostbefu w sosie porzeczkowym z kremowym puree z selera i smażoną, marynowaną cukinią
basia ritz - steki z rostbefu w sosie porzeczkowym z kremowym puree z selera i smażoną, marynowaną cukinią
skŁadniki:
400 g rostbefu wołowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
1 łyżka masła
2 gałązki rozmarynu
rostbef wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. oczyścić z tłuszczu i błon (tych nie wyrzucać, przydadzą się do sosu!). przekroić, aby uzyskać dwa steki.
steki doprawić solą i pieprzem. na dobrze rozgrzaną patelnię wlać olej. gdy będzie bardzo gorący włożyć steki i gałązki rozmarynu. aby uzyskać je średnio wysmażone (różowe mięso w środku) należy je smażyć przez 2 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. krótko przed końcem smażenia dodać łyżkę masła.
steki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu, przykryć folią aluminiową i odczekać 4 minuty przed podaniem.
puree:
1 seler średniej wielkości
200 ml mleka
2 łyżki masła
sól
seler obrać, pokroić na kawałki i ugotować w mleku z łyżką masła do miękkości, a następnie odcedzić zachowując szklankę wywaru. blenderem zmielić seler na puree i ewentualnie rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji wywarem. dodać łyżkę masła, przyprawić solą. aby seler pozostał gorący, do momentu serwowania, należy garnek z puree wstawić do nagrzanego do 90°c piekarnika.
cukinia:
1 cukinia
oliwka
cytryna
sól
pokroić cukinie w plastry, lekko zarumienić na rozgrzanej oliwie, posolić, polać sokiem z cytryny.
sos:
butelka czerwonego, wytrawnego wina
marchew
½ selera
cebula
gałązka rozmarynu
1 ząbek czosnku w łupinie
100g konfitury z czarnej porzeczki
2 łyżki zimnego masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
cukier
na patelnię wrzucić mięsne odpadki. bardzo mocno obsmażyć. dodać pokrojoną w kostkę marchew, seler, cebulę i czosnek. całość dobrze zarumienić. zalać czerwonym winem, dodać rozmaryn i redukować na wolnym ogniu. gdy wino zmniejszy objętość do ok. 250 ml, dodać konfiturę, sól i cukier do smaku. doprowadzić do wrzenia, a następnie przecedzić przez drobne sito. aby zagęścić sos i dodać mu połysku, należy dodać pokrojone w kostkę zimne masło i dobrze wymieszać (najlepiej trzepaczką). sosu nie należy już gotować!
na talerzu ułożyć seler, cukinie, steki. polać sosem. smacznego!
MA==