Kuchnia

mięsa różne

basia ritz - steki z rostbefu w sosie porzeczkowym z kremowym puree z selera i smażoną, marynowaną cukinią

basia ritz - steki z rostbefu w sosie porzeczkowym z kremowym puree z selera i smażoną, marynowaną cukinią

skŁadniki:

400 g rostbefu wołowego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki oleju (np. rzepakowego)

1 łyżka masła

2 gałązki rozmarynu



rostbef wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. oczyścić z tłuszczu i błon (tych nie wyrzucać, przydadzą się do sosu!). przekroić, aby uzyskać dwa steki.

steki doprawić solą i pieprzem. na dobrze rozgrzaną patelnię wlać olej. gdy będzie bardzo gorący włożyć steki i gałązki rozmarynu. aby uzyskać je średnio wysmażone (różowe mięso w środku) należy je smażyć przez 2 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. krótko przed końcem smażenia dodać łyżkę masła.

steki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu, przykryć folią aluminiową i odczekać 4 minuty przed podaniem.

puree:

1 seler średniej wielkości

200 ml mleka

2 łyżki masła

sól

seler obrać, pokroić na kawałki i ugotować w mleku z łyżką masła do miękkości, a następnie odcedzić zachowując szklankę wywaru. blenderem zmielić seler na puree i ewentualnie rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji wywarem. dodać łyżkę masła, przyprawić solą. aby seler pozostał gorący, do momentu serwowania, należy garnek z puree wstawić do nagrzanego do 90°c piekarnika.



cukinia:

1 cukinia

oliwka

cytryna

sól

pokroić cukinie w plastry, lekko zarumienić na rozgrzanej oliwie, posolić, polać sokiem z cytryny.

sos:

butelka czerwonego, wytrawnego wina

marchew

½ selera

cebula

gałązka rozmarynu

1 ząbek czosnku w łupinie

100g konfitury z czarnej porzeczki

2 łyżki zimnego masła

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

cukier

na patelnię wrzucić mięsne odpadki. bardzo mocno obsmażyć. dodać pokrojoną w kostkę marchew, seler, cebulę i czosnek. całość dobrze zarumienić. zalać czerwonym winem, dodać rozmaryn i redukować na wolnym ogniu. gdy wino zmniejszy objętość do ok. 250 ml, dodać konfiturę, sól i cukier do smaku. doprowadzić do wrzenia, a następnie przecedzić przez drobne sito. aby zagęścić sos i dodać mu połysku, należy dodać pokrojone w kostkę zimne masło i dobrze wymieszać (najlepiej trzepaczką). sosu nie należy już gotować!

na talerzu ułożyć seler, cukinie, steki. polać sosem. smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation