Kuchnia

kulinarne inspiracje

Scones (przekąski na imprezę na ciepło i zimno) | Smakowity Kąsek

Składniki:

400g mąki pełnoziarnistej pszennej (możecie użyć zwykłej pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
/2 łyżeczki soli
4 łyżki masła
2 jajka
150ml mleka
5 suszonych pomidorów
10 zielonych oliwek
szczypta pieprzu

Jajka rozbijamy razem z mlekiem.
Suche składniki łączymy w misce, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka. Oliwki i pomidory drobno siekamy. Zagniatamy ciasto.
Wykładamy je na blat, rozwałkowujemy kieliszkiem z zaostrzoną krawędzią wycinamy kółka- ważne jest, żeby bułeczki się zassały- usłyszmy wyraźny świst powietrza.
Scones przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy pozostałą ilością mleka i jajek.
Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation